به گزارش ایرنا، هرچند شرایط تولید میوه و عرضه در بازار به خاطر بارندگیهای مطلوب امسال بهتر از سالهای پیش است اما در مقابل، شرایط حاکم اقتصادی هزینه تولید را بالابرده که تأثیری مستقیم بر نرخ عرضه جزئی اقلام در بازار داشته است. کشاورزی و باغداری خراسان رضوی با فعالیت ۳۶۳ هزار بهرهبردار در این بخش از اقتصاد استان با تولید سالانه هشت میلیون تن انواع محصولات باغی، زراعی و دامی نیز وضعیت مساعدی برای خراسان رضوی در سطح کشور پدید آورده است. سالانه یکمیلیون و ۲۰۰ هزار هکتار زمین در خراسان رضوی زیر کشت ۸۳ نوع محصول میرود که ۲۰ هزار هکتار آن باغهای بارور انواع میوه دانهدار است. این استان در تولید محصولاتی همچون سیب و انار رتبه بالایی در کشور دارد اما عمده پرتقال و نارنگی مصرفی اهالی خراسان رضوی از خارج این استان تأمین میشود.
تنوع اقلام سیب در استان بسیار زیاد است
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: همزمان با آغاز فصل برداشت میوه صادراتی و پرمتقاضی انار از باغهای استان حجم تولید امسال این محصول در استان ۷۰ هزار تن برآورد شده است. هاشم نقیبی افزود: کار برداشت انار که چند روزی است در این استان آغازشده است تا پایان آبان ماه پیش رو از سطح هفت هزار و ۷۰۰ هکتاری باغهای این محصول ادامه مییابد. او مساحت کل باغهای بارور و غیر بارور انار را در خراسان رضوی هشت هزار و ۴۰۰ هکتار ذکر و بیان کرد: به باغداران انار بهطور اکید توصیهشده است که تا انتهای نیمه نخست آبان ماه کار برداشت این محصول را به پایان برسانند تا متحمل زیان ناشی از سرمازدگی احتمالی انار نشوند. مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: میزان برداشت انار در شرایط عادی و مناسب آب و هوایی و باغداری افزون بر ۱۵ تن از هر هکتار است بااینوجود حجم برداشت انار از باغهای استان در پی رخداد سرمازدگی پاییزی دو سال پیش بهشدت کاهش یافت. نقیبی میزان برداشت انار را از هر هکتار باغهای خراسان رضوی برای امسال هشت هزار و ۵۰۰ تن پیشبینی کرد و افزود: افزون بر ۷۰ هزار تن محصول تا انتهای آبان ماه از باغهای این محصول در خراسان رضوی برداشت میشود.
او درباره میزان تولید سیب در خراسان رضوی گفت: تنوع اقلام سیب در استان بسیار زیاد است بهطوریکه سه قلم سیب بهاره، تابستانه و پاییزی در خراسان رضوی برداشت میشود. مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: ۱۵ هزار و ۷۰۰ هکتار باغ سیب در استان وجود دارد که ۱۵ هزار هکتار آن بارور است و سالانه ۴۰ تا ۴۵ هزار تن سیب تولیدی این استان به خارج از کشور صادر میشود.
نقیبی افزود: پارسال حدود ۲۲۰ هزار تن سیب از باغهای خراسان رضوی برداشت شد اما برداشت سیب امسال تا پایان شهریورماه بیش از این میزان بود.
گلایه فروشندگان از کسادی بازار
فروشندگان میوههای پاییزی در مشهد از کسادی بازار گلایه دارد و میگویند: بااینکه میوههای پاییزی فراوان است اما مردم خرید زیادی انجام نمیدهند. رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد نیز دراینباره گفت: هماینک میوههای پاییزی در مشهد فراوان است زیرا تولید میوه در سال جاری بیش از سالهای گذشته بوده است. حیدر ساکن برجی افزود: میوههایی که ویژه فصل پاییز بوده و در این ایام در بازار متقاضی زیادی دارد شامل سیب، انار، پرتقال و نارنگی است که سیب و انار عرضهشده در بازار، محصول کشاورزی خود استان خراسان رضوی است. او اضافه کرد: پرتقال و نارنگی عرضهشده در بازار خراسان رضوی از استانهای شمالی و جنوبی کشور تأمین میشود. رئیس اتحادیه بارفروشان مشهد گفت: در پاییز برخی میوههای گرمسیری استوایی نیز بین مردم خراسان رضوی خواهان زیادی دارد که ازجمله این میوهها موز و آناناس است. ساکن برجی افزود: عرضه و تقاضا دو مؤلفه تأثیرگذار بر قیمت کالاها و محصولات است و کاهش یا افزایش یک مؤلفه تأثیر معکوس بر قیمت دارد لذا ازآنجاکه امسال پرتقال، نارنگی، سیب و انار عرضهشده در بازار بیش از سال گذشته است قیمت آن به نسبت در بازار کاهشیافته است. او اضافه کرد: قیمت میوههای استوایی مانند آناناس و موز که از کشورهای هند، مالزی، فیلیپین، پاکستان و اکوادور وارد کشور میشود متأثر از قیمت ارز است و هرچه قیمت ارز نسبت به سال گذشته کمتر شده باشد به همان نسبت این نوع میوهها قیمت پایینتری در بازار دارند. او تأکید کرد: بااینحال هنوز قیمت میوهها برای مردم گران است و به دلیل کاهش بضاعت اقتصادی خانوارها، خرید میوه در بازار کمتر از گذشته است و فروش زیادی ندارد.
کاهش قیمتها نسبت به سال گذشته
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و ترهبار مشهد نیز گفت: قیمت میوههای پاییزی در بازار این شهر نسبت به پاییز پارسال ۱۰ تا ۳۰ درصد کاهشیافته است. حسین مصدق افزود: باران امسال بسیاری از باغهای میوه را سیراب کرد و باعث تولید فراوان میوه در خراسان رضوی و استانهای دیگر شد. او ادامه داد: میوههای پرطرفدار پاییزی مانند سیب، نارنگی، پرتقال و انار در بازار مشهد بهوفور یافت میشود و قیمت آنها به دلیل فراوانی محصول نسبت به سال گذشته کمتر است. رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و ترهبار مشهد گفت: هماکنون قیمت هر کیلوگرم نارنگی در میدان بار (عمدهفروشی) از ۲۰ هزار تا ۳۵ هزار ریال، قیمت هر کیلوگرم سیب از ۲۰ هزار تا ۸۰ هزار ریال، قیمت هر کیلوگرم پرتقال از ۳۰ هزار تا ۱۲۰ هزار ریال و قیمت هر کیلوگرم انار از ۳۰ هزار تا ۸۰ هزار ریال بسته به کیفیت محصول است. مصدق افزود: قیمت میوه در خردهفروشیها با احتساب حداکثر ۳۵ درصد سود قانونی فروشندگان بیشتر از میدان بار یا عمدهفروشی است. او ادامه داد: بیشتر پرتقالهایی که در این ماه به بازار میآید نارس است و برخی فروشندگان اقدام به رنگ کردن آنها میکنند که خریداران باید آن را مدنظر داشته باشند بااینحال هماکنون پرتقال محصول جیرفت در بازار مشهد به قیمت مناسب عرضه میشود. رئیس اتحادیه صنف فروشندگان میوه و ترهبار مشهد گفت: میوههای تابستانی از اول مهرماه تاکنون به دلیل کاهش آنها در بازار مقداری افزایش قیمت داشته بهطوریکه بهعنوانمثال هماکنون قیمت هر کیلو خربزه به ۳۵ هزار ریال رسیده است. مصدق افزود: قیمت میوههای استوایی گرمسیری که در پاییز خواهان زیادی دارد نیز نسبت به سال گذشته تغییر زیادی نداشته است مثلا هماینک هر عدد آناناس بسته به کوچک یا بزرگ بودن آن بین ۲۵۰ هزار ریال تا ۴۰۰ هزار ریال و هر کیلوگرم موز بین ۷۰ هزار ریال تا ۱۱۰ هزار ریال در بازار عمدهفروشی میوه مشهد به فروش میرسد.